Aký zmysel má čistenie?

30.06.2014 19:33

- jedná sa o hĺbkové čistenie kobercov, sedačiek a čalúnení

- vyčistenie kobercov od pevných a vsiaknutých nečistôt, prachu a roztočov

- dochádza k významnému omladeniu vzhľadu a k prevoňaniu vyčistených plôch

Čistenie kobercov a sedačiek by sa malo stať pravidelnou hygienickou akciou hlavne pokiaľ máte deti, domáce zvieratá či alergikov. Čistenie sa doporučuje 1-2 krát do roka.

Mojou metódou čistenia je extrakčné čistenie  kobercov a čalúnenia prevádzanou tzv. mokrou cestou. Čistiaca kvapalina je pod tlakom vstrekovaná hlboko do vlákien čisteného koberca či čalúnenia a následne je odsávaná spoločne s nečistotami. U kobercov je nutné prvotné dôkladné povysávanie koberca kvalitným profesionálnym vysávačom. U silne znečistených kobercov sa používa mechanická kartáčovania hlavica, ktorá zaručuje odstránenie nečistôt až z koreňa vlasu čiteného koberca. Táto kartáčovacia hlavica sa pripojí k sacej a nástrekovej hadici stroja a zapína sa do elektrozásuvky. Vďaka tomuto stroju je rozpustená nečistota doslova vytiahnutá z hĺbky koberca a následne sacou hubicou odsatá späť do zbernej nádoby. Plocha koberca po vyčistení zostáva vlhká nie však mokrá 4-8 hodín. Doba schnutia záleží od druhu materiálu, výšky vlasu koberca, hustoty, od teploty a vlhkosti v miestnosti. Po vyčistení sa doporučuje impregnácia koberca špediálnym prípravkom, ktorý obalí vlákno ochranným filmom odpudzujúcim nečistoty a chrániacim vlákno. Nečistota sa nezachytí na vlákne a môže tak byť účinne vysatá. U kobercov prípravok obmedzuje deformáciu a splstnatenie vlákna, obmedzuje zošľapanie a vytváranie vyšľapaných cestičiek. Výsledkom je jasná štruktúra a vzor koberca a dlhodobá ochrana pred šednutím a plstnatením.

Pokiaľ sa chcete zbaviť roztočov, doporučuje sa extrakčné vyčistenie matracov s použitím špeciálneho čistiaceho prípravku. Toto protialergické čistenie vedie k odstráneniu roztočov na 6-9 mesiacov.

Po vyčistení čalúnenia odporúčame aplikovať prípravok, ktorý obalí vlákno neviditeľným ochranným filmom odpudzujúcim nečistoty, vodu a chrániacim vlákno. Prípravok pomáha jednoduchšie odstrániť škvrny od oleja, džúsu, vína. Tieto nečistoty potom môžeme z povrchu tkaniny ošetrenej týmto prípravkom vytrieť savým papierovým obrúskom od okraju do stredu škvrny a opakovaným prikladaním.

Urobím maximum pre to, aby som materiál zbavil nežiadúcich škvŕn, nečistôt, prachu, roztočov a nežiadúcich pachov.